Kuskus medium GAROFALO 1kg
Kuskus medium GAROFALO 1kg
Kuskus, couscous, či cous cous je tradiční pokrm pocházející z Maroka. Kuskus samotný je vlastně těstovina, vyrábící se spařením semoliny z tvrdé pšenice, která se formuje do malých kuliček.
Kuskus je velice rychlá, praktická příloha a také výborný doplněk pokrmů dle Vaší fantazie.
Detailní popis
SEMOLINOVÉ SUŠENÉ TĚSTOVINY
Složení
Semolina z tvrdé pšenice
Alergenní informace
Obsahuje pšenici.
Skladování
Uchovejte v chladu a suchu.
Země původu
Itálie
Výživové údaje na 100g
Energetická hodnota | 1516 kJ/370 kcal |
Tuky | 2g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,4g |
Sacharidy | 73g |
z toho cukry | 3g |
Bílkoviny | 13g |
Sůl | 0,02g |
Pro 2 - 3 osoby 250 g kuskusu:
1) Nasypte 250 g kuskusu do hrnce, přidejte 3 lžíce slunečnicového oleje a zlehka promíchejte vidličkou.
2) Mezitím si do jiného hrnce nalijte 1/4 l vody, přidejte 1 kávovou lžičku soli a přiveďte k varu. Do vody nasypte směs kuskusu a pomalu míchejte tak, dokud se nevsákne všechna voda.
3) Odstavte z vařiče, přikryjte pokličkou a nechte 5 minut odstát.
4) Pak přidejte kousek másla, na mírném ohni povařte další 3 minuty a zároveň míchejte vidličkou tak, abyste oddělili jeho zrníčka. Stáhněte z vařiče, přikryjte pokličkou a nechte ho ještě pár minut odpočívat.
Chcete-li, aby byl váš kuskus ještě chutnější, použijte místo vody vývar z masa, zeleniny nebo ryb.
SLADKÝ: KKK - KOKOSOVÉ KUSKUSOVÉ KULIČKY
Ingredience pro 4 osoby:
½ l mléka
100 g kuskusu
2 lžíce rozinek
1 lžíce cukru
2 lžíce opražených nastrouhaných oříšků
1 vanilkový lusk
100 g strouhaného kokosu
Příprava:
Do mléka nasypte kuskus, přidejte vanilkový lusk, špetku soli a vařte cca 10 min. Stáhněte z vařiče, přidejte cukr, rozinky, polovinu kokosu a oříšky. Vychlazené dejte do ledničky a druhý den ze směsi uválejte mokrýma rukama kuličky, které obalíte ve zbytku kokosu a dáte do ledničky opět ztuhnout.
VEGETARIÁNSKÝ: RAJČATA PLNĚNÁ KUSKUSEM
Ingredience pro 4-6 osob:
1 hrnek uvařeného kuskusu
100 g ricotty nebo tofu
1 lžíce nakrájených kaparů
1 najemno nakrájený řapíkatý celer nebo vařené nakrájené fazolové lusky (2 lžíce)
4 velká masitá rajčata
oregáno nebo tymián
Příprava:
Rajčata rozkrojte na půl, dužninu vydlabejte a přidejte k již uvařenému kuskusu. Do kuskusu přidejte další ingredience, promíchejte a směsí naplňte půlky rajčat. Podávejte chlazené.
VEGETARIÁNSKÝ: KUSKUS S RATATOUILLE
Ingredience pro 4 osoby:
2 lilky
2 papriky (žlutá a červená)
2 rajčata
1 cibule
4 lžíce olivového oleje
černé olivy
lístky bazalky
sůl, pepř
Příprava:
Zeleninu očistěte, omyjte, osušte a nakrájejte na kostičky. Do pánve nalijte 3 lžíce oleje, přidejte nakrájenou zeleninu, osolte, opepřete a přikryjte pokličkou. Za občasného míchání vařte na mírém ohni asi 20 minut. Potom přidejte olivy, bazalku, povařte další 2 minuty a ratatouille je hotové. Kuskus uvařte dle základního receptu, servírujte na talíř a zalijte ho ratatouille. Podávejte teplé.
RYBÍ: KUSKUS S KREVETAMI
Ingredience pro 4-6 osob:
300 gr kuskusu
50 gr nakrájené cibule
350 gr vařené zeleniny dle vlastní chuti
300 gr vařených krevet
1 lžíce kari
olivový olej, sůl
sušená feferonka
Příprava:
Do kastrůlku nalijte 4 lžíce olivového oleje, přidejte cibulku a nechte ji lehce zrůžovět. Přidejte kuskus, zalijte teplou vodou (dvojnásobné množství objemu kuskusu), osolte a přidejte feferonku. Přisypte nakrájenou zeleninu a kari. Vařte zprudka asi 5 minut. Přidejte krevety, dobře promíchejte a povařte ještě další 2 minuty.
MASOVÝ: KUSKUS S MASEM
Ingredience pro 4 osoby:
500 g masa dle vlastní chuti (jehněčí, hovězí, kuřecí atd.)
2 cibule
1 stroužek česneku
2 mrkve
2 cukety
1 list celeru
2 pomodori
1 bobkový list
½ sklenice bílého vína
2 dl masového vývaru
olivový olej, sůl, pepř, petržel
Příprava:
Maso nakrájejte na kostky. Do kastrůlku nalijte 3 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibulku, prolisujte česnek a osmahněte dozlatova, přidejte maso, nechte ho zatáhnout, dle chuti přidejte ½ sklenice vína. Potom přidejte nakrájenou petržel, mrkev, bobkový list, oloupaná nakrájená rajčata a vroucí vývar. Přikryjte pokličkou a na středním plameni vařte cca 1 hodinu. Nakonec přidejte nakrájené cukety a petržel. Osolte, opepřete a přiveďte k varu, pozor nenechte vyvařit příliš. Kuskus uvařte dle základního receptu, servírujte na talíř spolu s masem a zeleninou.
JAK HO JEŠTĚ PŘIPRAVOVAT?
- KUSKUS s vařenou zeleninou (lilek, okurka, bílá ředkev, cibule, česnek, mrkev a také datle)
- KUSKUS do polévky
- KUSKUS jako příloha - může se na něj nalít omáčka např. jogurtová nebo pálivá z feferonek
- KUSKUS pro děti na sladko - na másle, sypaný cukrem a oříšky nebo s medem, rozinkami, ovocnou oblohou
- KUSKUS do salátu - za studena např. s čerstvou zeleninou a olivami, s cizrnou, kukuřicí
- KUSKUS s omáčkou - z feferonek, papričky, olivy, cizrny a zeleninová obloha
- KUSKUS s kurkumou - dožluta obarvený kurkumou a ochucený čerstvým zázvorem, smíchaný s černými olivami, cizrnou, rozinkami, citrónovou šťávou a čerstvými bylinkami (mátou, bazalkou a thymiánem). Vhodný jako příloha i jako samostatný osvěžující chod
- KUSKUS s jogurtovým dresinkem, rajčaty, cizrnou a rozinkami se zapečeným kozím sýrem
- PISTÁCIOVÝ KUSKUS - na oleji s loupanými praženými pistáciemi, olivami a čerstvými bylinkami. Vhodný jako příloha i jako samostatný osvěžující chod
- MANDLOVÝ KUSKUS - na oleji s praženými mandlemi, koriandrem, olivami a čerstvými bylinkami. Vhodný jako příloha i jako samostatný osvěžující chod
- KUSKUSOVÝ KRÉM - chlazený dezert, s čokoládou, vanilkou, skořicí a oříšky
Hodnocení produktu
Produkt zatím nikdo nehodnotil, buďte první!